Het begon met een jetlag.
Letterlijk. Ik was net terug uit New York toen ik gebeld werd door Fremantle, het productiebedrijf achter Holland’s Got Talent. “Kun je morgen langskomen op kantoor?”, vroegen ze. Geen verdere uitleg. Alleen: kom. Toen ik de volgende dag binnenstapte, overhandigde iemand me een doos met daarin een MacBook, een iPhone, een set Snapchat Spectacles en de woorden: “Je bént de social media-afdeling. Ze zijn al aan het filmen in Zwolle. Succes.”
Ik had nog geen plan, geen briefing, en blijkbaar al een hotel geboekt voor vier nachten in Zwolle.
In de trein schreef ik het hele socialplan uit. Vanuit mijn ervaring als content marketeer vroeg ik me af: wat wil een tv-kijker online eigenlijk zien? Het antwoord was simpel: backstage drama, spontane reacties, eerlijke interviews, behind-the-scenes van juryleden als Chantal Janzen, Umberto Tan, Angela Groothuizen, Paul de Leeuw en Dan Karaty. En vooral: geen copy-paste van wat er op tv gebeurt, maar échte toegevoegde waarde.
Het was niet zomaar een seizoen — het was het jubileumseizoen van Holland’s Got Talent. In aanloop hiernaartoe had ik gekeken naar de socials van de Amerikaanse tegenhanger, America’s Got Talent, waar ik veel gouden elementen zag terugkomen in hun visuele stijl. Daar heb ik op ingespeeld door glitteraccenten en de huisstijlkleuren op een subtiele manier terug te laten komen in alle content. Zowel het logo als de gebruikte hashtag waren duidelijk zichtbaar op de social visuals, zodat alles herkenbaar en professioneel oogde.
Voor de contentstrategie koos ik ervoor om korte video’s te maken met vragen aan de jury (bekende Nederlanders), de kandidaten én het publiek dat buiten aan het wachten was om de uitzending bij te wonen. Zo konden mensen zichzelf terugzien in video’s, zich verbonden voelen met de celebrities en een meer persoonlijke connectie krijgen met de kandidaten. Het leverde niet alleen leuke content op, maar gaf ook een gevoel van inclusiviteit en community.
Een kijkje achter de schermen bood bovendien een totaal andere customer journey. Als je ons volgde op social media, kreeg je letterlijk een exclusieve backstage pas die je niet op tv zag. Daarmee bouwden we aan een laag bovenop het reguliere programma, speciaal voor het online publiek.
Ik interviewde het publiek voor de deur, deed snelle vox pops backstage met kandidaten, en gaf social media zijn eigen, herkenbare gezicht. Met mijn DSLR stond ik aan de zijkant van het podium, importeerde beelden direct in Lightroom en postte ze live in de reclameblokken op Instagram Stories. Zo voelde het alsof je er echt bij was, ook vanaf de bank.
Meer dan een miljoen views — RTL was overtuigd
Tijdens de finale haalden we meer dan een miljoen views op de Instagram Stories. Engagement ging door het dak. RTL zag ineens wat de kracht van social media écht kon betekenen voor hun programma. Niet als afgeleide van tv, maar als volwaardige tweede laag.
Fremantle Media was zo onder de indruk, dat ze dit social media format nu wereldwijd als template inzetten voor andere shows. Van Boer zoekt Vrouw tot Mocro Maffia en Heel Holland Bakt — overal is het DNA van deze aanpak terug te zien.
Wat we ervan leerden bij Stories by Frake
Soms moet je in het diepe springen met niets meer dan een camera, een Snapchat-bril en een goed idee. Maar als je dicht bij de beleving van je doelgroep blijft en social media niet behandelt als ‘een verlengde van televisie’, maar als een op zichzelf staand platform met eigen wetten en kansen, dan krijg je magie.
Wil je ook een campagne waarbij je publiek zich onderdeel voelt van het verhaal? Mail ons op hello@storiesbyfrake.nl en wie weet staan we morgen op jouw set met een doos vol creativiteit.